A fonákok harca

640 459 teniszport.hu |

Rafael Nadal játékterve a jobbkezesek ellen igen egyszerű: először üt egy nyesett szervát az ellenfél fonákjára, majd a masszívan pörgetett tenyeresével dominálja a labdamenetet. A legutóbbi roland Garros meccsén Wawrinka ellen az ütései 69% – át az ellenfél fonákjára helyezte.

A masszívan megpörgetett, magasra felpattanó labdák nagyon nehezen kezelhetőek, ami különösen igaz az egykezes fonákkal játszókra, mint például Wawrinka, Gasquet, Almagro, Kohlschreiber, Federer Utóbbiak mind TOP 20 – as játékosok, de Nadal ellen salakon rendkívül rossz a statisztikájuk. pl. Federer 13 : 2, Wawrinka 5 : 0, Gasquet 6 : 0, Almagro 8 : 0.
De Novak Djokovicsnak kétkezes fonákja van, amik kulcs fontosságú lehet számára a Nadal elleni slakos küzdelemben. A kétkezes fonákjának köszönhetően ő sokkal jobban tudja kontrollálni a magasra pattanó labdákat. 2011 óta Djokovics három salakos döntőben is nyerni tudott Nadal ellen, legutóbb 2013-ban Monte Carloban.
Amikor Nadal alkalmazza a normál játéktervét, Djokoviccsal szemben nem minden alakul terv szerint. Djokovics ugyanis sokszor vissza tudja ütni az adogatását hosszan a tenyeresére, vagy még inkább a sokkal gyengébb fonákjára. Innetől kezdve kevés lehetősége marad Nadalnak. Ha a fonákjára üt Djokovicsnak, Djokovics üthet keresztet, amivel nyithatja a pályát. Djokovics tenyeres keresztje életveszélyes, tehát az is rossz választás. Ha rövidebben üt, akkor pedig támadási lehetőséget ad Djokovicsnak, ami szintén kerülendő a számára. A 2012 – es Roland Garros döntőben Djokovics igen sok labdamenetet nyert meg ily módon.
A salakos Nadal elleni taktikának fontos része, hogy nyomás alatt kell tartani Nadal fonákját. az említett Monte Carlo döntőben, ha Nadal első ütése tenyeres volt, akkor 52%-ban megnyerte a pontokat. Különösen ha az rövidebben a T vonal környékére érkezett. Ezzel szemben, ha Nadalnak a fonákjára érkezett az első ütése, akkor szintén az említett döntőben 16 – ból, mindössze két pontot sikerült megnyernie, ami 12 % – os teljesítményt jelent.
Szóval, ha valakinek, akkor Djokovicsnak van a legtöbb esélye legyőzni Nadalt a Roland Garroson. különösen, ha alkalmazza a Monte Carlo –i sikeres taktikát, ami alig néhány hete volt.
Nadalt legyőzni természetesen még így is nagy kihívás lesz!

Forrás: Hawk eye: Backhand key to titanic tussle – Jason Godall tenisz elemző